duminică, 18 septembrie 2016

Chakrele

Chakra este un cuvânt din limba sanscrită care se traduce prin roata sau cerc. Chakra este un concept filosofic care se referă la vârtejuri în formă de cerc care, conform medicinei indiene tradiţionale, ar exista în corpul uman.
Omul comunică cu mediul înconjurător prin intermediul chakrelor. Ele asigura un permanent schimb de energii subtile care au rolul de a mijlocii comunicarea în orice situaţie. Din fiecare chakra radiază un anumit număr de canale energetice („nădi”) cunoscute în tradiţia yoghină sub numele de petale sau spiţe energetice. Clarvăzătorii susţin adeseori că văd chakrele ca nişte focare de lumină subtilă distinct colorate care au un număr diferit de petale, care pornesc dintr-un punct central.
Chakrele sau centrele energetice principale sunt şapte la număr, sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale (din creştetul capului până la baza coloanei vertebrale).
1Fiecare dintre cele şapte chakre sunt guvernate de legile spirituale, principii ale conştiinţei pe care le putem utiliza pentru a cultiva o mai mare armonie, fericire şi bunăstare în vieţile noastre şi în lume.

Primul centru: chakra rădăcină

Chakra rădăcină, cunoscută în sanscrită că muladhara, este localizată la baza coloanei vertebrale. Ea îţi guvernează cele mai stricte necesităţi de supravieţuire. Când aceasta chakra este curată şi energia curge prin ea în mod liber, ne simţim siguri şi încrezători că ne putem îndeplini cu uşurinţă nevoile. Totuşi blocajul în această zonă poate cauza sentimente de anxietate şi îngrijorare.
01Acest prim centru este guvernat de Legea spirituală a Karmei. Pentru a maximiza posibilitatea că acţiunile tale să genereze reacţii evolutive, îţi poţi utiliza corpul ca un instrument de determinare a alegerii.
Ia în considerare posibilităţile aflate în faţa ta şi ascultă la semnalele provenind de la corpul tău. Aceste senzaţii generate de chakra rădăcina sunt fie confortabile sau inconfortabile. Corpul tău evaluează fiecare posibilă decizie în termeni de probabilitate de a satisface nevoile pentru siguranţă sau de sporire a nivelului de ameninţare pe care îl experimentezi. Prima chakra, care te conectează cu pământul, furnizează informaţii esenţiale despre potenţială hrană sau toxicitate care îţi este disponibilă ca rezultat al acţiunilor pe care le întreprinzi.

Cel de-al doilea centru: chakra creativității

Chakra creativităţii, numită svadhishtana, este asociată cu creativitatea în toate expresiile acesteia. Localizată în zona organelor tale sexuale, energia acestui centru poate fi utilizată pentru reproducere biologică. Atunci când este canalizată în centre energetice mai înalte, alimentează forţa creativă care îţi da putinţă să pictezi o frumoasă pictură, să construieşti o afacere sau să creezi o viaţă de dragoste şi belşug.
În cea de-a doua chakra este vie Legea Efortului Minim. Când energia ta vitală curge prin centrul creativităţii tale, tu îţi co-creezi viaţa. Soluţia la orice problemă este rareori la nivelul problemei. Mai degrabă provine de la un mai profund domeniu al creativităţii.
02Creativitatea este procesul de a lua aceeaşi materie primă şi a crea diferite contexte şi relaţii între componente.
De exemplu, când un compozitor creează o nouă bucată muzicală, el foloseşte aceleaşi note într-o nouă relaţie dintre una şi cealaltă, rezultând în apariţia a ceva care nu a mai existat înainte. Cea de-a doua chakra utilizează materia primă a chakrei rădăcina pentru a crea o nouă lume în fiecare zi.

Cel de-al treilea centru: chakra energiei

Chakra energiei, manipura, este localizată în plexul tău solar. Este sediul puterii tale în lume. Când acest centru este deschis şi în flux, eşti capabil de a-ţi translata intenţiile şi dorinţele în manifestări. Când este blocat, te simţi frustrat şi incapabil.
Legea Intenţiei şi Dorinţei guvernează cea de-a treia chakra. Seminţele intenţiilor şi dorinţelor se găsesc în sufletul tău personal.
Hrănirea seminţelor cu atenţie, seminţe cărora tu le doreşti să germineze, va duce la deplina lor exprimare. Este important să fii clar în ce priveşte intenţiile tale, astfel încât să nu fii surprins când ele rodesc.
manipuraProcesul de manifestare a dorinţelor tale este de a le aduce mai întâi în conştiinţă, urmat de expansiunea conştientizării tale prin meditaţie, şi în cele din urmă eliberarea intenţiilor tale şi detaşarea de rezultat.
Îţi poţi controla acţiunea, totuşi nu poţi controla fructul acţiunilor tale. Menţine-ţi energia vitală în curgere liberă prin cea de-a treia ta chakra şi lumina şi căldura intenţiilor tale vor iradia asupra lumii.

Cel de-al patrulea centru: chakra inimii

04Chakra inimii reprezintă energia unificatoare a dragostei şi compasiunii. Cunoscută ca anahata, este localizată în centrul pieptului. Când centrul inimii este blocat, există un sentiment al alienării (înstrăinării) de ceilalţi. Când centrul inimii este deschis şi în flux, te simţi conectat la un nivel profund cu toate fiinţele vieţii tale.
Legea Dăruirii şi Primirii guvernează chakra inimii. Dragostea poate lua multe diferite forme în diferitele stadii ale vieţii. Dragostea copilului pentru mama lui este diferită de dragostea mamei pentru copilul ei. Dragostea unui prieteni este diferită de cea a unui îndrăgostit pătimaş sau de dragostea unui student pentru profesorul lui. Cu toate acestea, firul comun prin toate aceste expresii ale dragostei este impulsul de a unifica – de a depăşi separarea.
Aceasta este natura inimii.
Fiecare act de a dărui este simultan un act de a primi. De fiecare dată când saluţi un dar în viaţa ta, tu oferi cuiva oportunitatea de a dărui. Întocmai precum o inimă fizic sănătoasă primeşte sânge de la periferie, pe care îl oxigenează şi îl pompează înapoi, inima ta emoţională rămâne sănătoasă prin primirea şi dăruirea dragostei în toate formele acesteia.

Al cincilea centru: chakra exprimării

06Chakra gâtului, numită visshuddha în sanscrită, este centrul exprimării. Când a cincea chakra este deschisă şi în flux, ai încredere că eşti capabil de a-ţi comunica nevoile.
Când cea de-a cincea chakra este obstrucţionata, o persoană va simţi adesea că nu este auzită. Pentru a te simţi viu şi plin de forţă, este important ca acest centru energetic să fie curat. Blocajele în această zonă sunt adesea asociate cu probleme de tiroida sau dureri cronice în zona gâtului.
Legea Detaşării guvernează chakra gâtului. Cea de-a cincea chakra deschisă îţi da putinţă să îţi exprimi adevărul fără grijă de cenzori sau critici. Aceasta nu înseamnă că spui lucruri care sunt intenţionat vătămătoare sau lipsite de sensibilitate.
Dimpotrivă, oamenii cu centrul comunicării deschis sunt îndemânatici în exprimarea nevoilor lor în moduri care sprijină viaţa. Anxietatea privitoare la modul în care oamenii vor reacţiona la vederile tale nu apare atunci când energia curge liber prin chakra exprimării.
Legea Detaşării îţi reaminteşte că poţi alege cuvintele şi acţiunile tale, dar nu poţi controla răspunsul la cuvintele şi acţiunile tale. Când intenţiile tale sunt clare, şi inimă deschisă, vei demonstra spontan rostirea corectă, având încredere că universul va avea grijă de detalii.

Cel de-al şaselea centru: chakra intuiţiei

Chakra intuiţiei, cunoscută în sanscrită că ajna, este localizată în frunte. Când acest centru este deschis, ai un profund simţ al conexiunii cu vocea ta lăuntrică, şi te simţi călăuzit în alegerile tale. Atunci când este blocat, există un sentiment de îndoială de sine şi neîncredere. Deschiderea acestei chakre este de obicei asociată cu un sentiment clar al conexiunii cu dharma acelei persoane, sau scopul în viaţă.
07Legea Dharmei sau a Cauzei şi Efectului guvernează cea de-a şasea chakra. Ai înlăuntrul tău o voce înţeleaptă călăuzindu-te pentru a-ţi exprima cele mai înalte aspecte ale naturii tale. Ascultă de această voce lăuntrică tăcută, care te călăuzeşte pentru a-ţi manifesta deplinul tău potenţial.
Redu la tăcere turbulenta internă care este plină de vocile altora, astfel încât să poţi identifica sunetul propriului tău suflet. El are doar o singură dorinţă – că tu se îţi reaminteşti natura ta esenţială că o scânteie a divinului.

Cel de-al şaptelea centru: chakra conştiinţei

007Chakra conştiinţei, cunoscută ca dahaswara, este vizualizata că o floare de lotus în creştetul capului. Când lotusul îşi desface petalele, memoria deplinătăţii este restaurată. Aminteşte-ţi că natura ta esenţială este nemărginită, şi că eşti spirit deghizat ca persoană. Aceasta este deplină expresie a ceea ce este yoga– unificarea fiinţei cu acţiunea, a universalităţii cu individualitatea.
Legea Purei Potenţialităţi guvernează cea de-a şaptea chakra. Când rădăcinile tale primesc hrană de la pământ prin prima chakra, sevele tale creative curg prin a doua, intenţiile tale sunt împuternicite prin cea de-a treia, inima ta este deschisă şi schimbă dragoste cu cei din jurul tău în cea de-a patra, îţi exprimi spontan şinele tău cel mai înalt în cea de-a cincea, eşti în contact cu vocea ta lăuntrică în cea de-a şasea, doar atunci energia se mişcă prin chakra coroanei şi îţi reaminteşti natura ta esenţială că infinită şi temporar localizată într-un corp şi o minte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu